Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdemes vajon edzővel dolgozni? Miben tud segíteni?

2022.02.01

Érdemes vajon edzővel dolgozni? Miben tud segíteni?

 

A sablon edzéstervek, amik egy távra készítik fel a futókat, jók lehetnek, ha valaki képes precízen követni az ilyen általános terveket – segítségükkel nagy valószínűséggel teljesíti is majd a kitűzött versenyt, persze ha nem jön közbe semmi...

 

️Ezek az edzéstervek nem veszik figyelembe a futó:

•             egyéni képességeit,

•             életkörülményeit,

•             lehetőségeit,

•             fizikai és lelki korlátait,

•             nem kalkulálnak betegséggel,

•             családi esemény miatt kimaradó edzéssel...

 

A kezdőknek sokat segíthet egy edző, aki irányt mutat, kijavít, lelkesít vagy éppen "tompitja" a futó lelkesedését, figyel a fokozatosságra és mértékletességre, hogy ne legyenek túlterhelésből fakadó sérülések,

 

személyre szab, azaz az adott ember képességeinek megfelelő edzéseket állít össze és koordinálja azokat...

 

1.           Személyre szabottság

️Ha valakinek saját futóedzője van, akkor az edzésterve csak és kizárólag neki íródik, a saját paramétereire, céljaira, erőnlétére, fizikai és lelki lehetőségeire, figyelembe véve a munkát, családot, életkörülményeket, időbeosztást, mindent, ami befolyásolhatja azt, hogy valaki hogyan tud edzeni.

️Az edző ilyenkor napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra kontrollálja a teljesítményt, az edzéseket, és folyamatosan, rugalmasan úgy alakítja az edzéstervet, ahogyan arra a futónak éppen szüksége van.

️A személyre szabottság a lehető legjobb dolog, ami egy futóval történhet – és még egy kezdő, amatőr futónak is jár az az érzés, hogy ő egy komoly sportoló, akivel edző foglalkozik, és aki a középpontban van.

 

2.           Motiváció

️A futást elkezdeni nem mindig olyan könnyű, mint amilyennek gondoljuk. Még a legrutinosabbakkal is megesik, hogy nehezen vágnak bele az edzésbe, a kezdőknél pedig még inkább előfordulhat, hogy nehezebben meg egy-egy edzés, esetleg elmarad a sikerélmény.

️Az edző azonban segíthet, hogy folyamatosan fenntartsuk a motivációt. Ha van még valaki rajtunk kívül, akinek fontos, hogy futunk, akit érdekel a teljesítményünk, az máris motiváló tényező lehet.

️Ha van edzésterv, amiről aztán valakinek be kell számolni, máris könnyebb nekivágni az adott napi távnak - kissé ciki azt mondani az edzőnek, hogy oké, hogy megírta az edzéstervet, de most nem volt kedvem futni. Persze bárkivel megesik, hogy egy-egy edzés kimarad, ezt az edző is megérti, de ha van valaki, akinek referálni kell az elvégzett edzésekről, akkor nem olyan egyszerű lógni.

️A tudat, hogy valaki foglalkozik velünk, edzéstervet ír és figyelemmel követi az edzéseinket és a fejlődésünket, segíthet motiváltnak maradni.

 

3.           Rendszer és rendszeresség

️Az edző rendszert és rendszerességet visz a futásunkba. Adagolja a hozzávalókat, mint egy szakács, megmondja, mikor és mennyit kell beletennünk a főztünkbe, azaz az edzéseinkbe, hogy a végeredmény jó legyen, azaz teljesíteni tudjuk a kitűzött célunkat, legyen az akár a fogyás, akár az első 5 kilométer, akár az első maraton teljesítése.

 

4.           Tervezés

️Az edző segít, hogy a képességeinknek megfelelőek legyenek a céljaink, és a céljainknak megfelelőek legyenek az edzéseink. Jó és személyre szabott edzéstervezéssel könnyebb elérni a rövid- és hosszú távú céljainkat.

 

5.           Tanácsadás

️Ha egy futó már hosszabb ideje dolgozik edzővel, az edzésterv megléte és teljesítése szinte nyilvánvalóvá válik. A versenyek – edzőversenyek és célversenyek – tervezésében is hasznos tanácsokat tud adni az edző: mikor és milyen versenyekre érdemes elmenni, van-e hasznuk a felkészülésben, vagy nincs, vezethet-e sérüléshez, kiégésez, ha olyan versenyre megyünk, aminek nincs különösebb értelme.

 

6.           Sérülésmegelőzés

️A jó edző figyelemmel követi a futója teljesítményét, fejlődését, felismeri a mélypontjait, látja, mikor van nehezebb, fáradtabb időszaka, mikor kell leállítani kicsit, hogy ne hajtsa túl magát és ne sérüljön meg. Az edző megakadályozhatja a túledzést és a túledzésből fakadó sérüléseket is azzal, hogy folyamatosan monitorozza a futót. A jó edző nem csak a futó fizikai állapotát kíséri figyelemmel, de a lelkével és a szellemi állapotával is törődik, mert ezek mind befolyásolhatják a sportban nyújtott teljesítményét is.

 

7.           Előre gondolkodás

️Az edző rendszerben gondolkodik, akár hosszú hetekre, hónapokra tervez előre attól függően, hogy a futónak mi a célja. Ehhez jó kapcsolat kell a felek között, az edzőnek ismernie kell a futó képességeit és lehetőségeit, és ezeknek megfelelően érdemes terveznie az edzéseket, hogy a közösen kijelölt úton tudjanak haladni a célok felé.

 

8.           Folyamatos visszajelzés és kommunikáció

️A futók szinte mindannyian vezetnek edzésnaplót és feltöltik az edzéseiket valamilyen oldalra, ahol mások számára is láthatóak. De nem mindig tudják értelmezni és objektívan szemlélni az edzés közben kapott adatokat. Az edzőnek viszont pont az a feladata, hogy elfogulatlanul értékelje a futó edzéseit, és visszajelzést adjon ezekkel kapcsolatban a futónak. A kommunikációnak természetesen két irányba kell működnie: a futónak is érdemes jeleznie, mit tapasztalt az edzésen, hogy az edző ezzel is tudjon kalkulálni, ne csak az olyan számadatokkal, mint a táv, a tempó vagy a pulzusértékek.

 

9.           Pozitív értékelés

️A legtöbb futónak jól jön a dicséret, mert sokan akkor sem elégedettek magukkal, ha épp egyéni csúcsot futottak félmaratonon. Az edző dolga az, hogy pozitívan értékelje a futó egy jó teljesítmény után, segítsen a helyén kezelni az elért eredményt, de akkor is jól jön a támogatás, amikor valami nem megy és rosszul sikerült az a verseny, amire hosszú ideig készült a futó.

 

 

Akár edzővel, akár egyedül futunk, a sportolás egyik lényege, hogy jól érezzük magunkat közben, és hogy örülni tudjunk az elért eredményünknek. A változatos edzésmunka, a kihívást jelentő és laza edzések megfelelő váltogatása segít, hogy ne fásuljunk bele a futásba, és hogy az többségében élvezettel tudjuk végezni azt!