Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pihenés

2020.06.07

Pihenés az edzés legnehezebb része…:

Igazából a pihenés közben fejlődünk.

 

relax1.jpeg

 

Az edzés "legyengít", a szervezet erőforrásait igénybe veszi, elhasználja.

 

1. A glikogén raktáraink elhasználódnak, rosszabb esetben akár teljesen és eléhezünk.

2. Az izmaink kifáradnak, erősebb edzés követően hemzsegnek benne a mikroszakadások.

3. Idegrendszerünk kifárad, hosszú edzések után:

•  az ingerület-szállító képesség csökken,

• az ideg-izom kapcsolat gyengül,

• a koordináció emiatt romlik.

 

Azaz nem árt tisztában lenni vele, hogy igazából a pihenőidő alatt fejlődünk!

Mit is jelent az aktív pihenés?

 

 


 

 

AMIRE MINDEN FUTÓNAK SZÜKSÉGE VAN: PIHENÉS ÉS REGENERÁLÓDÁS

 

A sok edzés mellett van még egy dolog, ami nagyon fontos ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújthassunk a futásban: a pihenés, regenerálódás.

A futás eléggé meg tudja terhelni a szervezetet, a testnek pedig jár egy kis feltöltődés, hogy a lehető legjobb erőben tudjuk újra és újra megkezdeni az edzéseket.

 

Alvás

Azt hiszem, ez az egyik legfontosabb. A futónak aludnia kell, minél többet, annál jobb.

Fáradtan, kialvatlanul, vagy a normális mennyiséghez képest kevés alvással a futópályán is nehezebb teljesíteni.

Persze, egy ideig kevés alvással is el lehet futkosni, de egy hosszabb futás előtt rendkívül nagy jelentősége van annak, mennyit is alszunk a verseny előtti napokban, hetekben.

Többet kellene aludni ahhoz, hogy jobban menjen a futás.

A nagy versenyek előtt is próbálok a lehető legtöbbet aludni, hogy minél kevésbé legyek fáradt.

 

Nyújtás

Minden futás után igyekszem egy kis időt szakítani a nyújtásra, ha többet nem, akkor 5 percet, hogy a futás során megrövidült izmaimat megnyújthassam.

A nyújtást rendkívül hasznosnak gondolom, még akkor is, ha miközben csinálom, nem mindig kellemes. De így a testem talán kicsit hamarabb összekapja magát, és az izomláznak, izomgörcsöknek is kisebb az esélye. Elsősorban a lábamra, a csípőmre és a farizmaimra szoktam koncentrálni a nyújtáskor.

 

SMR henger

Remek „önkínzó eszköz” az SMR henger, nagyon hasznos, és nagyon könnyű használni. A kis „puklijai” segítségével nagyon jól fel tudja lazítani a bekötött izmokat, kimasszírozza a csomókat, ellazít - mondjuk, amikor csinálom, eléggé tud fájni, de megéri.

Segít a sérülések megelőzésében is, és helyettesíti a masszőrt, míg el nem jutok egy alapos nagygenerálra.

 

Masszázs

Igyekszem havonta egyszer eljutni masszázsra, egyrészt a hátamat és a derekamat szoktam rendbe tetetni, mert az sok vezetés-futás kombó eléggé igénybe tudja venni, de a combjaimat és a vádlijaimat is mindig alaposan átmasszíroztatom.

A masszázsra azt szoktam mondani: „akkor jó, ha fáj” - vagyis közben nem mindig kellemes a nyomkodás, ropogtatás, de utána szinte újjászületek.

 

Sportkrémek

Ha a szokásosnál fáradtabbnak érzem a lábaimat, akkor előfordul, hogy valamilyen krémhez nyúlok, és alaposan bemasszírozom vele a lábaimat. Leggyakrabban Perskindol, Meru krémet, vagy Jégzselét használok, mindkettő enyhíti az izomláz tüneteit, és kellemesen lehűti a lábaimat.

 

Kompressziós szár

Én bizony rendszeresen használom, hosszú futásokon is, és versenyek után is. Hiszek benne, hogy a kompressziós szár valóban segíti a vér áramlását, és azzal, hogy nyomást gyakorol az izmokra, segíti azok működését és regenerálódását is.

 

+ Lelki motiváció

Fontos, hogy legyen megfelelő cél, amire készülök. Én úgy vagyok, ha nincs verseny, vagy fogyni szeretnék a készüléseim, edzéseim sem az igaziak.

 

És Te hogyan regenerálódsz?