Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. Néhány alapgondolat

2020.01.04

Az étkezésről néhány gondolat:

 

1. ne fogyókúrázz, hanem életmódot alakíts!

2. figyelj folyadékfogyasztás a mindennapokban és az edzésen is

3. szükség esetén, kérj segítséget Szakembertől (dietetikus, edző)

 

Nagyon sok irányzattal lehet találkozni. Én nagyon hiszem, hogy ne csak egy módszert próbálj ki, hanem az életmódodon változtass, és az hozza meg az eredményt.

 

A sikeres testsúlyváltozáshoz, hogyan járul hozzá a mozgás-étkezés: 70% táplálkozás – 30% mozgás.

 

A reggelinél minél többet egyél, az ebéded felét add oda a barátodnak, a vacsorádat add oda az ellenségednek, tartja egy kínai közmondás! Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus.. ezt pedig sokan hallottátok márJ

 

Mit is jelent ez:

 

Milyen is az ideális reggeli?

Az ideális reggeli tartalmazza a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot, azaz a megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot is. Ezenkívül vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is gazdag. Reggelinknek tartalmaznia kell gabonafélét, jó esetben gabonapelyhet vagy -csírát, teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret, pékárut. Állati eredetű fehérjét, ami származhat tejből, tejtermékből, tojásból, húsból, halból.

Továbbá friss, lehetőleg idényjellegű, zöldséget, gyümölcsöt és természetesen valamilyen folyadékot. Ez lehet például ásványvíz, víz, frissen facsart gyümölcslé. A magas C-vitamin-tartalmú reggeli juice-ok, turmixok, smoothie-k fogyasztása például reggelink mellé kifejezetten előnyös téli, tavaszi időszakban, a meghűléses betegségek elkerülése és az elegendő rostbevitel érdekében.

 

Dél – ezt talán a „legkönnyebb” megoldani, hisz a legtöbb munkahelyen van ebédidő és sok helyen kínálnak igen jó minőségű menüt.

 

Esti – könnyű vacsora lefekvés előtt 3óával, hisz az emésztéshez kell idő.

 

Hogy eszel? Egyél „olaszosan” J

Ha gyorsan befalod az ételt, nemcsak elnehezülsz tőle, de jellemzően többet is veszel magadhoz, mint amennyire valóban szüksége van a szervezetednek. Ehelyett inkább élvezd az ízeket, rágd meg lassan, alaposan az ételt. Így a gyomrod is könnyebben dolgozik majd - és figyeld meg, hogy 20 perc elteltével jóllakottnak érzed magad. Ennyi idő alatt jelez ugyanis a gyomor az agynak, hogy megtelt - szinte függetlenül attól, hogy mennyi étet fogadott be.

 

Esetleg rohanós az életed, létezik más módszer is:

egyél naponta 5x……(folyt.köv….)