Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az immunrendszer erősítése természetes módon

2020.04.05

 

  1. Gyömbér:

Az egyik leghatékonyabb és legkülönlegesebb ízű fűszernövényt érdemes a mindennapjainkba beépíteni. A gyömbérből készült főzet, tea, melengető hatású, így kifejezetten javasolt a hideg hónapokra. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, köhögés és hányinger csökkentő hatása mellett nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat A-, C- és E-vitamint, így extra erős immunrendszer erősítő, sőt a legújabb kutatások szerint az elhízást is képes megakadályozni.

Gyömbértea elkészítése: Vegyél egy hüvelyknyi friss gyömbért, majd reszeld le és tedd forró vízbe. Amikor iható melegségűre hűlt, tegyél bele citromlevet, öntsd fel langyos vízzel és ízesítsd mézzel vagy édesítőszerrel. 

 

  1. Fokhagyma:

Egészségvédő és erősítő hatását, már az ókori görögök és rómaiak is felismerték. Kiváló a rákos megbetegedések ellenni védekezésben is, de ezen kívül vérnyomáscsökkentő hatású, erősíti a szív és érrendszert, jótékony a keringés rendszerre és pozitívan kezeli a magas koleszterinszintet is.  A fokhagyma mikrobaölő hatású ezért napi egy gerezdet érdemes nyersen elfogyasztani. Mivel nem túl kellemes az illata, a nyers fokhagyma gerezdet alaposan rágjuk meg, így kevesebb illóanyag fog a bőrön keresztül távozni. Aki nem rajong az ízéért, válasszon fokhagyma kapszulát.

Kedvenc felhasználási módom:

https://streetkitchen.hu/tesztapolc/ze-fele-fokhagymas-chilis-teszta/

 

  1. C- vitamin:

Hatalmas szerepe van a szervezet optimális működésének fenntartásában és az immunrendszer védelmi feladatainak ellátásában. A C-vitamin erősíti a sejtek falát, így a kórokozók is nehezen hatolnak át rajta, enyhe antibiotikus hatása van, ráadásul segíti a fehérjeszintézist, és a bőrünk is szebb lesz tőle. Mivel vízben oldódik, a szervezet nem tudja tárolni, a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. A C-vitamin hiánya megtapasztalható, vérző fogíny, nehezen gyógyuló sebek, gyakori légúti megbetegedések esetén. Zöldségek és gyümölcsök és főleg a citrusfélék fogyasztása esetén juttatunk C-vitamint a szervezetbe, de a túl sokáig való fagyasztás, vagy melegítés, aprítás, párolás során a nagy része elveszik részben vagy teljesen. Érdemes ezért külön kiegészítésként C-vitamin készítményt szedni.

 

  1. D-vitamin

A D-vitamin képes megváltoztatni a veleszületett és adaptív immunválaszokat, a D-vitamin-hiány pedig összefüggésben van a fokozott autoimmunitással, valamint a fertőzésre való fokozott fogékonysággal. A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin a külső hatások elleni tolerancia fenntartására és a védelmi immunitás megőrzésére szolgál. A Massachusetts General Hospital tanulmánya szerint, akiknek az átlagosnál alacsonyabb a D-vitaminszintjük, nagyobb valószínűséggel esnek át felső légúti fertőzésen még akkor is, ha nem veszünk figyelembe olyan változókat, mint az évszak, az életkor, a nem vagy a testtömeg. Legjobb D-vitamin forrásaink a gomba, a tengeri halak, a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a zabpehely és a narancs juice.

 


 

Részletezve:

 

Gyömbér:

A gyömbér soha nem megy ki a divatból. Ezt az illatos, csípős, kesernyés ízű növényt már az első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi - és ez a tény nem változott napjainkban sem.

 

1. SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST

A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat.

 

2. CSÖKKENTI AZ ÉMELYGÉST

Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák  reggeli rosszullétére is kitűnő "orvosság".

 

3. ENYHÍTI A FÁJDALMAT

Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra  is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.

 

4. CSÖKKENTI A VÉRCUKORSZINTET

2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.

 

5. CSÖKKENTI A SZÍVBETEGSÉG KOCKÁZATÁT

Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is.

 

6. SEGÍTHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN

A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.

 

7. JAVÍTJA AZ AGYI MŰKÖDÉST

Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.

 

Ha egy hónapon keresztül minden nap fogyasztasz gyömbért, akár nyersen vagy fűszer formájában, vagy gyömbérteát iszol, magad is tapasztalni fogod, milyen pozitív hatással van a szervezetedre.

 


 

Fokhagyma:

A fokhagyma az egyik legelterjedtebb, legolcsóbb és egyben a leghasznosabb fűszernövényünk.

 

  1. Immunrendszer

A fokhagyma és minden ebből készült táplálékkiegészítő erősíti az immunrendszerünket, ezáltal szervezetünket ellenállóbbá teszi a fertőzésekkel szemben.

 

  1. Gombák

A fokhagyma fogyasztásával lényegesen csökken az esély arra, hogy gombás fertőzéseket kapjunk el. Ha már késő és már megtörtént a fertőzés, akkor sem árt, ha szedjük, hiszen segít a gyógyulási folyamat gyorsításában.

 

  1.  Keringés

A fokhagyma kiváló segítője az egészséges és erős vérkeringésnek.
Fogyasztásával az érfalak rugalmasabbá válnak, csökken a koleszterinszint, csökkent a vérrögképződés esélye és a magas vérnyomás normális szinten való tartásában is nagy segítség lehet.

 

  1. Cukorbetegség

Ha rendszeresen fogyasztunk fokhagymát, azzal segíthetünk szervezetünknek a vércukorszint szinten tartásában.
Természetesen nem gyógyítja a betegséget, de folyamatos szedésével kiegyensúlyozottabb állapotot érhetünk el.

 

  1. Étvágyjavító

A fokhagyma kiváló étvágyjavító, ezért bátran fogyasszák olyanok, akik betegek, vagy már lábadoznak a betegség után, de még gyengék és nincs kellő étvágyuk.
Sajnos fogyókúrázóknak csak akkor ajánlott, ha erős akaraterővel rendelkeznek.

 

  1. Megfázás

Ha úgy érzed, megfáztál, vagy csak többen betegek körülötted, feltétlenül kezdj el egy kis fokhagymát enni. Használatával az orr kitisztul, a hörgők dugulása csökken és enyhül a torokfájás is.
Természetesen nem csak a betegségek kezelésére, de még inkább azok megelőzésére kiváló segítség lehet.

 

  1. Potenciál

Tapasztalatok azt mutatják, hogy a fokhagyma szedése segít a szexuális teljesítőképesség fokozásában, akár átmeneti potenciazavarok elhárításában is.
Igaz, az illata nem vall kifejezetten afrodiziákumra, de a hatása annál inkább kiváló lehet.

 

  1. Emésztőrendszer daganat

Jelenleg is folynak olyan kísérletek, amelyekben azt kutatják, hogy a fokhagyma hatóanyaga hatásos lehet-e a rákos sejtek elpusztításában.
Különösen az emésztőrendszert megtámadó rákos megbetegedések esetét vizsgálják, így nem kizárt, hogy néhány év vagy évtized múlva már elfogadott gyógymód lesz erre a betegségre is.

 

  1. Zúzva fogyasztandó!

A fokhagyma legértékesebb hatóanyaga az allicin, ami csak akkor szabadul fel, ha a hagymát összedaraboljuk. Minél alaposabban törjük össze, annál több válik ki belőle, így érdemes nem nagy darabokra vágni, sokkal inkább törekedjünk arra, hogy lehetőleg zúzzuk össze és úgy adjuk az ételekhez.
Sütés előtt, miután már összekevertük a készítendő étel többi részével, érdemes néhány percre állni hagyni. Ilyenkor a hatóanyaga még inkább ki tudja fejteni fertőtlenítő és gyógyító hatását.

 

  1. Utcai árusok

Ha utcai árusoknál eszünk, általában minden rendben van az ételek minőségével, de azért nem árt az óvatosság. Ebben is segít a fokhagyma, vagyis egyszerűen csak szagoljuk meg az ételt.
Ha érezzük benne az intenzív fokhagyma szagot, akkor valószínűleg nyugodtan megehetjük, a benne lévő fokhagyma ugyanis szinte biztos, hogy elpusztította a kórokozókat, amik akár ételmérgezést is okozhattak volna a hagyma nélkül.

 

  1. Kisbabák

Ha gyereket vársz és úgy tűnik, hogy a baba súlya kicsit esetleg kisebb a szokásosnál, akkor is célszerű beiktatni a fokhagymát az étkezésedbe, ugyanis általában növeli a magzat súlyát az anyaméhben.
Persze ne vidd túlzásba és különösen akkor figyelj, ha gyomorsav vagy bármi más zavaró jelenség is kíséri terhességedet. A hatása attól még ugyanaz marad, csak neked lesz kicsit kellemetlenebb érzés a fogyasztása.

 


 

 

­­­­­­­­­­­­­­­

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk, melynek rendszeres pótlása fontos szervezetünk egészséges működéséhez. Sok-sok elmélet látott már napvilágot a C-vitamin jótékony és bizonyos esetekben kellemetlen (pl. vesekő, köszvény, hasmenés, B12-vitamin felszívódás nehezítése) hatásairól, melyek közül az utóbbiak nagy részét kísérletekkel nem is sikerült alátámasztani. Az viszont biztos, hogy a szervezetünk számára egy nélkülözhetetlen alkotóról beszélünk. Ezt már az 1930-as években sikerült bizonyítania Szent-Györgyi Albert biokémikusnak, aki megkapta ezért a tanulmányért az orvosi Nobel-díjat.

Milyen folyamatokat támogat a C-Vitamin:

  • Fertőzésekkel szembeni ellenállást fokozza.
  • Regenerációban és sebgyógyulásban vesz részt.
  • Antioxidánsként védelmet gyakorol a daganatos betegségekkel szemben.
  • Fizikai és szellemi megterheltség (stresszes állapotok) során fokozottan képződő kártékony szabadgyököket képes hatástalanítani.
  • Természetes antihisztamin hatásából fakadóan enyhíti az allergiás panaszokat.
  • Kötő- és támasztószövet kollagénjének képzésében is részt vesz.
  • Erősíti és tisztítja az érfalat.
  • Védelmet nyújt a fogínynek.
  • Növekedést segíti.
  • Számos hormon képzésének közreműködője.
  • Részt vesz különböző anyagcsere folyamatokban.
  • Koleszterinszint csökkentő hatással rendelkezik.
  • Fokozza a vas- és rézfelszívódást.

A megfelelő mennyiség:

A javasolt napi mennyiséget nem könnyű meghatározni. Bár korábban a napi 60-90 mg volt az elfogadott, de a felfokozott életütemünk, a növekvő környezeti ártalmak vagy a helytelen életviteli szokásaink mind jó indokok a napi adag növelésére, akár 500-800 mg-ra is.

 

Mikor szükséges emelt adag?

  • terhesség és szoptatás,
  • járvány időszakok,
  • lázas állapotok, fertőzések,
  • műtétek,
  • daganatos betegségek,
  • intenzív testedzés,
  • megnövekedett környezeti stresszhatások (munkahelyi ártalmak, légszennyezettség stb.),
  • rendszeres dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás,
  • bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése (pl. orális fogamzásgátlók).

 


 

Az orvostudomány már korábban megadta a választ a kérdésre, miszerint miért létfontosságú vegyület a D-vitamin: többek között segíti a kalcium és foszfor felszívódását, méregteleníti a májat, illetve hozzájárul az immunrendszer és a közérzet megfelelő működéshez.

 

Nemzetközi ajánlás szerint a felnőttek számára napi 1500-2000 mg D-vitamin bevitele ajánlott napfényből, bizonyos ételekből, míg télen elsősorban táplálékkiegészítők útján.

 

  • Megelőzi a krónikus fejfájást:

A gyakori fejfájás D-vitamin-hiányt is jelezhet.

 

  • Egyensúlyban tartja a koleszterinszintet:

A megfelelő D-vitamin-szint egészségesen tartja a szívet.

 

  • egy 2014-es tanulmány szerint ráadásul a menopauzán átesett nőknél van egy további előnyös hatása: segíthet egyensúlyban tartani a koleszterinszintet.

 

  • Enyhíti a krónikus izom- és ízületi fájdalmak (fibromyalgia) tüneteit:

 

  • Védi a látást:

A D-vitamin pótlásához elsődleges fontosságú a napfény, de ennek hiányában kapszulás formában is bevihető a szükséges mennyiség. A napi javasolt beviteli érték 1500-2000 Nemzetközi Egység, de a tanulmányok azt bizonyítják, hogy túladagolás napi 50 ezer nemzetközi egység fölött vagy hiperkalcémia esetén fordul csak elő. Az étrendből származó D-vitaminnál ettől biztosan nem kell tartani, ráadásul az étel a zsírban oldódó vitamin felszívódásához is optimális feltételeket biztosít.