Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vas, Magnézium és Kalcium hiány:

2020.01.04

Vashiány:

 

A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést. A vashiány azonban számos probléma kiváltó oka lehet, amik közül a vashiányos vérszegénység fordul elő legtöbbször.


A vashiány azért okozhat anaemiát (vérszegénységet), mert a szervezetben a szükséges mennyiségű vas nélkül csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, amelyeknek az a feladata, hogy oxigént juttassanak a szövetekhez. A vérszegénység egyik típusa kifejezetten a vas hiánya miatt alakul ki, ez a vashiányos vérszegénység. A vashiányos vérszegénység gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél az általános gyengeségérzés és fáradtság mellett szívproblémákhoz, valamint koraszüléshez is vezethet.

Hiányos táplálkozás

A szervezet normál esetben folyamatosan vashoz jut az elfogyasztott ételek által. Az ételekben a vas kémiailag eltérő formákban van jelen, ezek felszívódási hatékonysága azonban különböző. A legkönnyebben hasznosítható az állati eredetű, húsból vagy vérből származó vas, míg a növényi eredetű vas felszívódási hatásfoka rosszabb. Ez az egyik oka annak, hogy a szigorú vegetárius diétán élők között gyakoribb a vashiányos vérszegénység.

A vashiány jelei enyhébb esetben alig észrevehetőek, de az állapot súlyosbodásával egyre nyilvánvalóbbá válnak:

- fáradékonyság, kimerültség,
- sápadtság,
- gyengeség,
- légszomj,
- fejfájás,
- szédülés,
- kábaság,
- hideg végtagok,
- ingerlékenyég.

Gyakran tapasztalható továbbá gyulladás vagy afták megjelenése a nyelven, törékeny körmök, szívdobogásérzés, szokatlan dolgok megkívánása (pl. jég, keményítő, homok), rossz étvágy (ez a tünet leggyakrabban újszülötteknél fordul elő), illetve a nyugtalan láb szindróma.


Hogyan előzhető meg a vashiány?

A hiányállapot kialakulásának legegyszerűbb megelőzése az egészséges táplálkozás bevezetése, amelynek része a magas vastartalmú ételek fogyasztása és a vas felszívódását megkönnyítő, megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele.

Könnyen felszívódó, jelentős mennyiségű vasat tartalmazó ételek:

- vörös húsok és belsőségek (különösen a máj, a lép és a velő),
- halak és a tenger gyümölcsei,
- a növényi táplálékok közül a búzacsíra, a bab, a lencse, a borsó és a tökfélék

 

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11524/vashiany

 

 

 

Magnézium és kalcium hiány:A magnézium létfontosságú többek között a vérkeringéshez, a vérnyomás szabályozásához, a nyugodt alváshoz, az idegek megfelelő működéséhez, az erős és hatékony immunrendszerhez, a csontok és az izmok egészségének megőrzéséhez. A magnézium ráadásul más ásványi anyagokkal, vitaminokkal is szoros kölcsönhatásban van, ezért a magnéziumhiány ezekre a mikrotápanyagokra is hatással lehet.

A magnéziumhiány tünetei:

-       fáradékonyság,

-       gyengeséget,

-       izomgörcs,

-       izomfájdalom

-       fejfájás

-       migrén

 

A magnézium nemcsak önmagában fontos az izmok egészséges működésének fenntartásához, de más fontos ásványi anyagok, a kalcium és a kálium anyagcseréjéhez is szükséges, ezek hiánya szintén hatással van az izmainkra. A magnézium emellett a fájdalom érzékélésében is szerepet játszik, vagyis, hiánya akár csökkent fájdalomtűréssel is együtt járhat. Az izomgörcsöket nemcsak a nagyizmokban (például a lábszárban) érezhetjük, de a szemek körüli apró izmok rángatózása is utalhat magnéziumhiányra.

A magnézium – a kalciummal és a káliummal együtt – igen fontos a szív működésének, illetve a vérnyomásnak a szabályozásához, valamint az egészséges keringés fenntartásához. A túl kevés magnézium éppen ezért szívritmuszavarokat okozhat.

 

Hogyan – mennyit?

 

Kiszámításához alkalmazzuk a 5-6 mg /testtömeg kg ajánlást. Rendszeres, igen intenzív sporttevékenység esetén ennél magasabb napi bevitel javasolt: 500 mg / nap.

 

 

A kalcium (Ca) az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A szervezet kalcium tartalmának 99 százaléka a csontokban található. A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában, továbbá néhány enzim megfelelő működésében.

 

A legjobb kalcium-források

A táplálék-kiegészítő készítmények mellett a kalcium pótlásáról megfelelően összeállított étrend segítségével gondoskodhatunk:

 

- tej és tejtermékek

- olajos magvak

- káposzta, brokkoli, karalábé

- magas kalcium tartalmú ásványvizek

- búzacsíra

 

A magnézium és a kalcium hasonló sok hasonló szerepet tölt be a szervezetben, illetve segítik egymás működését, ezért 1 : 2 arányban érdemes szedni.

 

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/ezek-a-tunetek-utalnak-a-magneziumhianyra/wdt3e89