Vas, Magnézium és Kalcium hiány:
Vashiány:
A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést. A vashiány azonban számos probléma kiváltó oka lehet, amik közül a vashiányos vérszegénység fordul elő legtöbbször.
A vashiány azért okozhat anaemiát (vérszegénységet), mert a szervezetben a szükséges mennyiségű vas nélkül csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, amelyeknek az a feladata, hogy oxigént juttassanak a szövetekhez. A vérszegénység egyik típusa kifejezetten a vas hiánya miatt alakul ki, ez a vashiányos vérszegénység. A vashiányos vérszegénység gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél az általános gyengeségérzés és fáradtság mellett szívproblémákhoz, valamint koraszüléshez is vezethet.
Hiányos táplálkozás
A szervezet normál esetben folyamatosan vashoz jut az elfogyasztott ételek által. Az ételekben a vas kémiailag eltérő formákban van jelen, ezek felszívódási hatékonysága azonban különböző. A legkönnyebben hasznosítható az állati eredetű, húsból vagy vérből származó vas, míg a növényi eredetű vas felszívódási hatásfoka rosszabb. Ez az egyik oka annak, hogy a szigorú vegetárius diétán élők között gyakoribb a vashiányos vérszegénység.
A vashiány jelei enyhébb esetben alig észrevehetőek, de az állapot súlyosbodásával egyre nyilvánvalóbbá válnak:
- fáradékonyság, kimerültség,
- sápadtság,
- gyengeség,
- légszomj,
- fejfájás,
- szédülés,
- kábaság,
- hideg végtagok,
- ingerlékenyég.
Gyakran tapasztalható továbbá gyulladás vagy afták megjelenése a nyelven, törékeny körmök, szívdobogásérzés, szokatlan dolgok megkívánása (pl. jég, keményítő, homok), rossz étvágy (ez a tünet leggyakrabban újszülötteknél fordul elő), illetve a nyugtalan láb szindróma.
Hogyan előzhető meg a vashiány?
A hiányállapot kialakulásának legegyszerűbb megelőzése az egészséges táplálkozás bevezetése, amelynek része a magas vastartalmú ételek fogyasztása és a vas felszívódását megkönnyítő, megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele.
Könnyen felszívódó, jelentős mennyiségű vasat tartalmazó ételek:
- vörös húsok és belsőségek (különösen a máj, a lép és a velő),
- halak és a tenger gyümölcsei,
- a növényi táplálékok közül a búzacsíra, a bab, a lencse, a borsó és a tökfélék
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11524/vashiany
Magnézium és kalcium hiány:
A magnézium létfontosságú többek között a vérkeringéshez, a vérnyomás szabályozásához, a nyugodt alváshoz, az idegek megfelelő működéséhez, az erős és hatékony immunrendszerhez, a csontok és az izmok egészségének megőrzéséhez. A magnézium ráadásul más ásványi anyagokkal, vitaminokkal is szoros kölcsönhatásban van, ezért a magnéziumhiány ezekre a mikrotápanyagokra is hatással lehet.
A magnéziumhiány tünetei:
- fáradékonyság,
- gyengeséget,
- izomgörcs,
- izomfájdalom
- fejfájás
- migrén
A magnézium nemcsak önmagában fontos az izmok egészséges működésének fenntartásához, de más fontos ásványi anyagok, a kalcium és a kálium anyagcseréjéhez is szükséges, ezek hiánya szintén hatással van az izmainkra. A magnézium emellett a fájdalom érzékélésében is szerepet játszik, vagyis, hiánya akár csökkent fájdalomtűréssel is együtt járhat. Az izomgörcsöket nemcsak a nagyizmokban (például a lábszárban) érezhetjük, de a szemek körüli apró izmok rángatózása is utalhat magnéziumhiányra.
A magnézium – a kalciummal és a káliummal együtt – igen fontos a szív működésének, illetve a vérnyomásnak a szabályozásához, valamint az egészséges keringés fenntartásához. A túl kevés magnézium éppen ezért szívritmuszavarokat okozhat.
Hogyan – mennyit?
Kiszámításához alkalmazzuk a 5-6 mg /testtömeg kg ajánlást. Rendszeres, igen intenzív sporttevékenység esetén ennél magasabb napi bevitel javasolt: 500 mg / nap.
A kalcium (Ca) az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A szervezet kalcium tartalmának 99 százaléka a csontokban található. A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában, továbbá néhány enzim megfelelő működésében.
A legjobb kalcium-források
A táplálék-kiegészítő készítmények mellett a kalcium pótlásáról megfelelően összeállított étrend segítségével gondoskodhatunk:
- tej és tejtermékek
- olajos magvak
- káposzta, brokkoli, karalábé
- magas kalcium tartalmú ásványvizek
- búzacsíra
A magnézium és a kalcium hasonló sok hasonló szerepet tölt be a szervezetben, illetve segítik egymás működését, ezért 1 : 2 arányban érdemes szedni.
https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/ezek-a-tunetek-utalnak-a-magneziumhianyra/wdt3e89