Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemelegítés

2021.10.24
Sokszor hallom, hallottam a Tanítványoktól, Futótársaktól, hogy "hétköznap max. 45-60 percem van futni", sokszor elmesélték, elmesélik, hogy ez azt jelenti, hogy kiszáll a kocsiból, kilép otthonról és fut 60 percet.

Azt gondolom, hogy ezzel hatalmas hibát követnek el, hisz a sérülések 70%-át elkerülheted, ha alaposan bemelegíted az izmokat, ízületeket. Erre kezdőként és haladóként is szánj időt, alkalmanként legalább 10 - 15 percet. (40 év felett ez több is lehet – sajnos ezt már én is tapasztalom.)

 

A be nem melegített izmok könnyen megsérülnek. A kezdeti, könnyed mozgás előkészíti a testet és a lelket a „megfeszített” edzésre. A bemelegítés alatt nő a test hőmérséklete, rugalmasabbá válnak az izmok, az inak és az ínszalag. Ily módon kevésbé sérülékenyek, beleértve a mikroszkopikus méretű szakadásokat is, amelyek nagy fájdalmat okoznak. Eredményeképpen egyes belső szervekből – a gyomorból, a lépből – a vér átáramlik az izmokba. A vér tápanyagokkal és oxigénnel látja el az izmokat, amelyek azután erősebbé és kitartóbbá válnak.

Az izom a nyugalmi hosszán képes a legnagyobb erőkifejtésre.

Ha a rendszeres és/vagy helytelen terhelések hatására rövidebbé válik, és tud teljes hosszán „működni”. Ha rendszeresen nyújtasz a következő hasznos következményei lesznek:

  • A lazább, nyújtottabb izomzat nagyobb mozgástartományt biztosít az ízületeknek, így sokrétűbb, összetettebb, koordináltabb lesz mozgásunk.
  • A lazább izomzatban a vér – és egyéb tápanyag keringés hatékonyabb lesz, ami hozzá járul a mozgás során megterhelt izomzat hatékonyabb pihenéséhez, gyorsabb regenerálódásához, az izomláz elmúlásához, valamint a későbbi terhelésekhez való jobb alkalmazkodáshoz.
  • A megrövidült izomban nagy intenzitású, vagy hosszan tartó terhelés hatására mikro sérülések keletkeznek. Ezt enyhébb esetben „húzódás” –nak, súlyosabb esetben szakadásnak nevezzük. Mindezek elkerülésének egyik fontos momentuma – a megfelelő bemelegítés mellett – a rendszeres és megfelelően végrehajtott nyújtógyakorlatok végzése.
  • Az izomzat nyújtása lehetőséget ad az izomrostnak a regenerálódás során a megvastagodásra, megerősödésre.

 

Mivel a futás a test minden izmát edzi, így a bemelegítésnek is átfogónak kell lennie: mozgasd át a nyakad, a vállad, a karod izmait, a derekadat, a hátadat, a csípődet, a combjaidat és a bokád. A bemelegítés végén érdemes bokakörzéseket is végezned, és a vádlidat, illetve a combodat is megnyújtani. Az egyik legnagyobb probléma, ha nem melegítesz, hogy mikroszakadások keletkezhetnek az izmaidban és ha ezek „összeadódnak”, akár komoly sérüléseid is lehetnek, melyek több hónapos szünetet jelenthetnek. ( „Atya – gatya” :) )


Tehát, hogy nézzen ki szerkezetileg egy 60 perces edzés:
min. 10 perc bemelegítés – 40 perc edzésmunka/futás – min. 10 perc nyújtás.

 

1. Javaslat egy egyszerű bemelegítésre:

Mielőtt elindulsz mozogni, kezdj boka- térdkörzéssel, majd csípő- és törzskörzéssel folytasd. Majd jöhetnek a törzsdöntések, törzshajlítások jobb-balra. Ha ez megvan, elkezdődhet a lassú!!! kocogás. Kocogás közben mehet karkörzés, vállkörzés, lehet szökdelni. A bemelegítés végén egy „pici” nyújtás, koncentrálva a „futóművekre”: törzshajlítások, terpesz és zárt állásban. Felhúzhatjuk a lábfejünket a csípő mellé. Ami itt lényeges lenne, hogy apró pici utánmozgásokkal nyújtsunk és tartsuk ki 10-15mp-ig.

 

2. Javaslat egy másik egyszerű bemelegítésre:

- Könnyed nyújtó gyakorlatok (2perc):
Nyújtózkodj egy nagyot! Kezdj boka- és térdkörzéssel zártállásban, lehet terpeszállásban páros térdkörzés befelé és kifelé, majd csípő- és törzskörzés következik. Figyelj arra, hogy ne kapkodj, végezd a !Jgyakorlatokat „szép komótosan”

- Keringést fokozó gyakorlatok 1. rész: /cél: pulzus megemelése/ (5perc)
Indulhat a nagyon lassú kocogás, közben válladra teszed a kezed és karkörzés előre-hátra (2x-2x), kocogás közben malomkörzés előre-hátra, futás közben 2 könyök- és 2 karhúzás. Futás közben jobb kéz magas-, bal kéz mélytartásban. Karhúzás 2x hátra, majd kartartás csere. „Sasszé” szökdelés páros karkörzéssel előre-hátra. Ezeket a gyakorlatokat lehet helybenfutás közben is végezni.

- Dinamikus/aktív nyújtó gyakorlatok (5perc):
Járás közben lassú törzshajlítások előre, majd felhúzod váltva a térdeket a mellkasodhoz. Állásban a jobb lábadat keresztbe teszed a bal lábad előtt és lassú törzshajlításokat végzel előre, ugyanez a gyakorlat lábtartás cserével is.
JLassan emelkedj fel és nyújtózkodj egy nagyot, vegyél egy nagy levegőt és lassan fújd ki.
Terpeszállásban következhet törzshajlítás a jobb lához 2x, középre 2x, bal lábhoz 2x, majd törzsdöntés előre kezek tarkón 2x.
JLassan emelkedj fel és nyújtózkodj egy nagyot, vegyél egy nagy levegőt és lassan fújd ki.
Magastartásban a kéz, törzshajlítás jobbra, majd balra 2x-2x. JNyújtózkodj egy nagyot, vegyél egy nagy levegőt és lassan fújd ki
Széles terpeszállásban állsz, behajlítod a bal térded, ráhajlítasz a jobb lábra, ahol pipál a lábfej 3x4x, majd tartáscsere/ellentétes oldal következik.
Mellső középtartásban a kéz, törzsfordítás jobbra és balra 2x-2x. Nyújtózkodj egy nagyot, vegyél egy nagy levegőt és lassan Jfújd ki.

Minden gyakorlatnál figyelj, hogy ne kapkodj, lassú pici utánmozgásokkal végezd 10-15 ismétlésszámmal! Télen (hideg időben) szigorúan tilos leülni a hideg földre/padra nyújtani!!, természetesen tavasszal-nyáron nagyon jól a nyújtó-bemelegítő gyakorlatokat ülve végezni.

- Keringést fokozó gyakorlatok 2. rész (3perc):
Könnyed kocogás közben magas térddel, majd magas saroklendítéssel futás, ), majdJindián szökdelés („indiánhuhogás” nélkül  oldalazó futás karkörzéssel, s oldalazó szökdelés karkörzéssel.