Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


9. Futás utáni teendők

after-run.jpgMit érdemes tenni, hogy másnap, sőt harmadnapJ is jólessen a futás J

 

Vezess le!

Miután lefutottad a távodat, 2-5 perc könnyű futással, ami átvált sétába, hagyd, hogy az izomzatod megpihenjen, a légzésed megnyugodjon, azaz a szervezted lenyugodjon egy picit.

Nyújtás!

Sokféle gondolatot lehet olvasni a neten, én alapvetően a régi iskolában hiszek:

- az elfáradt, megterhelt, magrövidült izmokat nyújtani kell! Érdemes azonban nagyon óvatosnak lenni! Statikus nyújtással érdemes segíteni a gyorsabb regenerálódáshoz, és az ízületeknek is jót tesz: (Konkrét nyújtó gyakorlatok a képen!)

Egyél / igyál!

Közvetlenül az edzés befejezése után 20-30 perccel fehérjedús táplálékkal tudod megóvni az izmaidat a leépüléstől, hatékonyabb a kosztod, ha gyorsan felszívódó szénhidrát is van benne.

A folyadékpótlás is fontos az edzés után Hidratálj! Ha erősen izzadsz, vagy az edzésed több mint 60 percig tart, sima víz helyett érdemes valamilyen sportitalt fogyasztani, melyeket direkt úgy készítették, hogy az izzadás során elvesztett elektrolitokat is pótolják. Ha ennél rövidebb ideig edzel, akkor a sima csapvíz is tökéletes, a lényeg, hogy edzés előtt két órával igyál legalább két pohárral, edzés előtt negyedórával még egy pohárral, majd edzés alatt minden negyedórában fél pohárral. Hogy edzés után mennyit kell inni, az a mozgás intenzitásától is függ, de érdemes a vizeletedet is ellenőrizni. Aki ugyanis megfelelően hidratált, annak a vizeleted halvány színű.

A meleg fürdő J

Aki olyan szerencsés, hogy otthon fürdőkádja, annak különösen jó lehet a kádban folytatni a nyújtást, + a vízbe mindig rakj izomlazító, izomlázcsökkentő fürdősótJ

Szauna!

A szaunát sokan ismerik, szerintem maga a csoda. Engem a hagyományos változat jobban tisztít, lazít, mint az infra változat.Íme néhány jótékony hatás, melyeket a szaunázás következtében ön is megtapasztalhat:

 • Élénkebb vérkeringés

 • Méregtelenítés

 • Erősebb immunrendszer

 • Jobb ellen állóképesség a betegségeknek és egyéb fertőzéseknek

 • Izom-és ízületi fájdalmak rövid távú enyhülése, még az ízületi gyulladástól szenvedők esetében is

 • Javult ízületi mobilitás

 • Ideiglenes enyhülés az asztmásoknak és hörghurutban szenvedőknek

 • Stressz-mentesítés és relaxáció

 • Tisztulás, tisztább bőr

Jégfürdő!

Edzés után gyakori, hogy kínzó izomláz gyötör bennünket. A mozgást persze emiatt nem szeretnénk következő alkalommal kihagyni, pedig fogalmunk sincs, hogyan fogunk ilyen fájdalommal teljesíteni. Kutatók szerint, a jégfürdő a megoldás!

Az atléták is dicsérik, sok sportolónak szokása lett jeges fürdőt venni. ,,Passzív nyugalom az edzés után, mégis több, mintha semmit sem tennénk az izomláz ellen, és hatékonynak tűnik” – mondta el Chris Bleakley PhD, kutató, az észak-írországi Ulster egyeteméről.

A jégfürdő mintegy 20 százalékkal csökkenti az izomfájdalmakat. Szakértők szerint a mechanikus károsodás, mely az izomrostokat érinti, gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet. A fájdalom leküzdésére a sportolók gyakran vesznek jégfürdőt spa-ban, vagy az otthoni kádban.

SMR-henger, a 21. századi kínzóeszköz

Én tudom, hogy fáj… Nekem is. De irtó hatékony. A szakszerű erősítő edzések során bemelegítés során használják, de higgyétek el, futás után is kiváló szolgálatot tesz az SMR-henger, amely nyilván nem helyettesít egy szakértő sportmasszőrt, de helyesen használva jó kiegészítés.

Hivatalosan: Self Myofascial Release – azt jelenti:“saját magunk izompólyáinak felszabadítása”.

Az SMR henger maga a megváltó. Rendszeres használatával az izmaidban kialakult csomókat masszőr, vagy akár a párod nélkül is kimasszírozhatod. Mozgás vagy nem mozgás függvényében mindenkinek máshol jellemzőek ezek, de vannak olyan helyek ahol szinte biztos találunk ilyet. Az SMR elsősorban sportolók számára kifejlesztett módszer, melynek lényege az izompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez csak egy egyszerű eszközt, egy hengert kell használnunk, valamint saját testünket. Az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek, valamint terhelési szintjük nagymértékben megnövekszik. A sérülésveszély csökken, mivel az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom visszanyeri eredeti tónusát. A sérült izmokban keletkezett letapadások és behegesedett szövetek fellazulnak, ennél fogva lebonthatóvá válnak. 

Sportkrémek, masszázsolajok és egyéb praktikák

Árnika, rozmaring, levendula, fekete nadálytő, vadgesztenye és ördögcsáklya. Mindig azt használd aktuálisan, ami az aktuális problémádhoz illik, de lehet mixelni isJ. És még ott a jegelés is, érdemes a mélyhűtőben mirelit zöldborsót tartani! Ha jégkását választod a hűtésre, a jég és a bőr közé kerüljön vékony törülköző, mert különben a jég megégetheti a bőrödet, Jegelni a nagy megterhelés után ajánlott, tízperces szakaszokban, húszpercenkénti ismétléssel.

Szakember!

Ha mindenre figyelsz, akkor is megsérülhetsz. Makacs sérülés esetén fordulj szakemberhez! Szakorvosok / manuálterapeuta / masszőr. A lényeg: ne add fel és ne hanyagold el a sérülésedet, addig keress, kutass, amíg nem találod a megoldást – a regenerálódás fontos része, hogy a bajra rögtön reagálsz.

Figyelj az alvásra!

Ez sajnos kihat élet számos területére:

 • A kialvatlan ember türelmetlen, és könnyen felkapja a vizet. Az egyébként simán kezelhető jelenségek hirtelen irritálóvá válnak.

 • Az alváshiány okozhat még magas vérnyomást, alacsonyabb testhőmérsékletet és szívritmusproblémákat is. Az immunrendszer alulműködése miatt, könnyebben szedsz össze mindenféle fertőző betegséget is.