Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pihenőnap

2020.02.15

relax-day.jpgHa éppen remekül megy a futás, napról napra gyorsulsz, és fogytán az idő a kiszemelt versenyig, biztos Neked is nehezedre esik egy-egy napot kihagyni. Néha mégis megéri!

Ha Te is egyike vagy a minden-nap-futók csoportjának, biztos érezted már, hogy edzéseid egy idő után mintha ellaposodnának, a hosszú futások megrövidülnek, a gyors edzések lelassulnak, és többé a könnyű edzések sem tűnnek lazának - mintha az összes futásod egyformává válna. Ebben az esetben itt az ideje a pihenőnapok beiktatásának!

George Sheehan, a Runners World orvos-szerkesztője 50 éves elmúlt, mikor áttért a mindennapos futásokról a másnaponta futásra, hosszabb és intenzívebb edzésekkel. 61 éves koráig ezzel a módszerrel edzett, majd akkor megfutotta élete legjobb maratoni idejét (3:01).  

A heti 1,2 vagy 3 pihenőnap nem kell, hogy az edzésmunka rovására menjen. Kevesebb futásból is kihozhatod ugyanazt a heti kilométerszámot és minőségi munkát. Hiszen a szervezetednek a pihenőnapok következtében több ideje lesz a regenerálódásra, így a hosszú futásaid hosszabbak, a gyors edzéseid intenzívebbek lehetnek, sőt az edzések közötti hosszabb pihenés a sérülések megelőzésében is segíthet.

Ha úgy érzed, a másnaponta futás számodra túl kevés, tarts csak 1 vagy 2 pihenőnapot hetente, az erős és/vagy a hosszú edzések után. Bátran iktass be rugalmasan pihenőnapot meglévő edzéstervedbe is, ha fáradtnak érzed magad például két egymást követő napon végzett edzés után. Attól még nem borul fel az edzésterv, ha egy nappal eltolod a további edzéseket.

 

 

A pihenőnapot persze "hasznosan" is eltöltheted, íme néhány ötlet: 

  • végezz valamilyen laza keresztedzést (úszás, bicikli, stb)
  • végezz gimnasztikát, nyújtógyakorlatokat
  • kényeztesd magad szaunával, termálfürdővel, masszázzsal
  • fejben is pihend ki az edzéseket, tölts több időt a családoddal, haverokkal, menj moziba
  • de leginkább olvasgasd az edzésnaplódat :)

Hidd el, a szervezeted hálás lesz minden perc pihenésért!