Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erősítés

Törzsizom erősítő gyakorlatok:

 

Az erősítő gyakorlatokat én mindig futás utánra javaslom, persze nem egy hosszú futás után.J A futás szolgálhat az erősítés előtti bemelegítésnek is. J

 

Köredzés jelleggel végezzük és csináljunk alkalmanként 4 kört. Heti 2x-3x ismétlendő!J A sorozatok között 60 mp-es pihenő az ideális, melyet statikus nyújtással töltsél!
 

 

1. „Lassú” fekvőtámasz  (15db)

Feküdjünk hasra, tegyük a tenyereinket a váll mellé a talajra, majd innen egy nagy levegő kifújásával toljuk fel magunkat nyújtott karos fekvőtámaszba. Fontos, hogy a test legyen végig „megfeszített”. Innen lassan, 4 ütemen át engedjük le magunkat a talajig, majd ismételjük meg a gyakorlatot!

 

vagy a klasszikus fekvőtámaszJ

 

Vállszélességnél nagyobb kéztámaszt javaslok, mert így nem csak a mellizmainkat, hanem a tricepszet és a vállizom elülső rostjait is megdolgoztatjuk egy időben. 

 

2. Fekvőtámasz oldalra fordulva kitartással (15db)

Ugyanazokat az izomcsoportokat dolgoztatja meg, mint a hagyományos fekvőtámasz, de a + kitartással további hasizom, illetve rotáló gerincizom erősítésre is alkalmas.

Fekvőtámaszban karhajlítás, majd karnyújtás, és karnyújtásból egyből egyik kar emelése törzsfordítással. Ezt a pozíciót megtartjuk 4 mp-ig, majd vissza fekvőtámaszba. Felváltva, mindkét irányba.

 

3. Hasonfekvésből törzs- és lábemelés: (15db)

Talajon végezzük a gyakorlatot hasra fekve. Karjainkat több variációban helyezhetjük el a talajon. Lehet oldalsó középtartásban, vagy párhuzamosan a fejünk mellett, de mindenképp tenyérrel lefelé! Lábfejünkkel pipálunk, mert a farizom így feszül rendesen, amikor emeljük a lábunkat a felső testünkkel együtt. A gyakorlatban a kezünket és a lábunkat emeljük olyan magasra, amilyen magasra csak tudjuk, majd tegyük vissza. A fejünket is emeljük, de csakis arccal lefelé legyünk, vagyis a fejünket itt csak a gerincoszlop meghosszabbításaként használjuk. Ezt a gyakorlatot végrehajthatjuk úgy is, hogy kezünket, lábunkat egyszerre emeljük, vagy a végtagokat ellentétesen emelgetjük.

 

4. Hasprés: (15db)

Szintén a talajon fekve kezdjük, lábaink összezárva, talp a talajon. A két kezet kulcsoljuk tarkóra, de a gyakorlat alatt a könyököket ne közelítsük egymáshoz. Elkezdjük a hasprést: préselés közben erőltetett kilégzést végzünk, munkára bírva a haránthasizmot is.  Vagy a lapockán gördülünk, vagy egy picit el is emelhetjük a lapockát. Csigolyáról csigolyára gördülve a szegycsontot közelítve a medence irányába felülünk. Az áll és mellkas közt körülbelül egy ökölnyi távolság van.

Ha jól csináljuk, bizony a harmincadik ismétlésnél már igen erős égő fájdalmat kell tapasztalnunk. J


5. Karemelés oldalsó és középtartásban: (20db)

Enyhén hajlított terpeszállásban, oldalsó középtartásban, enyhén hajlított könyökkel két 0.5 - 2 l-es vízzel teli flakont /súlyzót kézbe fogva, a karok emelése vállmagasságig, majd leengedése.

Ugyanez a gyakorlat lehet mellső középtartásban is.

 

Edzések időtartama: 20-25 perc