Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pulzusmérés

pulzus.jpgAerob – Anaerob – ébredési pulzus – nyugalmi pulzus – max. pulzus…..

 

Sokat halljuk ezeket a fogalmakat, de tudjuk, hogy mit jelentenek?

 

Az aerob és anaerob jelentése:

 

A szervezetben kétfajta anyagcsere (energiatermelő) folyamat működik; aerob és anaerob. Más szóval ez azt jelenti, hogy testünk két különböző módon jut hozzá a mozgáshoz szükséges energiához.

 

- Aerob edzés során a testmozgáshoz (izommunkához) szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat (szénhidrátok és zsírok) oxigén segítségével égeti el, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát.
 

- Anaerob mozgásról akkor beszélünk, amikor az izommunkához szükséges energia előállításához (tápanyagok égetéséhez) a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő oxigén. A magas intenzitása miatt az anaerob tartományban történő mozgás csak rövidebb ideig tartható fenn, amit pihenési szakasz (aerob energiafelhasználás) követ.
 

Egy jó edzéstervnek tartalmaznia kell mindkét fajta edzésfajtát.

Az aerob edzés növeli a kitartást, az állóképességet és az anaerob erősítő edzések eredményességét, valamint a szervezet oxigén felhasználásának hatékonyságát.

Az anaerob edzés növeli az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát, s elengedhetetlen a versenyteljesítmény eléréséhez.

Fogyni vágyóknak, zsírégetés szempontból a legjobb a váltakozó intenzitású mozgások végzése, vagyis az aerob és az anaerob tartományok váltogatása (intervall edzések).

 

Pulzusszám:

Egyre népszerűbbek és általánosan használatosak a különböző aktivitásmérő kütyük.:)  Vajon mit jelentenek az óra által mutatott pulzusértékek, s hogyan segíthetnek az óra nyújtotta pulzus-információk?

 

Ha a pulzusszám alapján dolgozunk, akkor figyelembe kell venni a sportolónk korát, nyugalmi pulzusát, és hogy milyen céllal sportol.

 

Néhány alapfogalom:

 

- Az ébredési pulzus a legalacsonyabb pulzusszám, melyet közvetlenül az ébredés után mérhetünk. Akkor kapunk igazán pontos értéket, ha elegendő, pihentető alvás után magunktól ébredünk. Mérjük rendszeresen és figyeljük a változásokat. Az ébredési pulzusszám csökkenése az edzettségi állapot javulását mutatja, hiszen ebben az esetben az állóképesség javulásával a szív munkája is javul, egy összehúzódás alkalmával több vért pumpál, illetve szállít tovább, így a szervezet oxigénellátásához kevesebb munkára van szükség. Növekedése előre jelezhet például egy hamarosan megjelenő, de a szervezetben már jelen levő vírusfertőzést, stresszt, kimerültséget, vagy akár a túledzettséget is mutathatja. Összefoglalva az ébredési pulzus a tendenciáról ad információt számunkra.

 

- Nyugalmi pulzust napközben 5 perc pihenésben, lehetőleg fekve eltöltött idő után mérhetünk. Persze itt se a legstresszesebb helyzetben mérjük megJ. A nyugalmi pulzus széles skálán mozog, minden embernek más és más, a különbségek nagyok.

 

- A maximális pulzust laboratóriumi körülmények között meg lehet ugyan mérni (kiváltani maximális terheléssel is lehet), amatőr sportolóknál azonban értékét inkább megbecsüljük. A maximális pulzusszám elméleti meghatározása az életkor figyelembe vételével történik, egész egyszerűen 220-ból kivonjuk az életkorunkat (HRmax)

 

Edzésintenzitás és célmegállapítás:

 

edzésmunka

max. pulzus %-a

cél

 

nagyon könnyű, regenerálódás

50-60%

kezdők első edzései, stresszlevezetés, aktív pihenés

 
 

könnyű, közepes, zsírégetés

60-70%

zsírégetés, testsúly-karbantartás.  Alapozó edzésmunkához

 
 

közepes, enyhén magas, aerob állóképességi munka

70-80%

szív- és keringési rendszer fejlesztése, rendszeresen sportolók számára ideális szint

 

magas, nagyon magas, anaerob állóképességi munka

80-95%

versenyteljesítmény növelése

 

maximális terhelés

95-100%

gyorsaság, robbanékonyság fejlesztése

 

 

Szerintem ezt érdemes finomítani a Karvonen-egyenlettel, ami a nyugalmi pulzust is figyelembe veszi:

 

 (Maximális pulzus – nyugalmi pulzus) * választott intenzitási % + nyugalmi pulzus

 

név

max.pulzus

nyugalmi pulzus

65%

+ nyugalmi pulzus

pulzusszám zsírégető zónában

Szeri

220-43=177

72

(177-72)*0,65=68

72

140

 

Orvosi vélemény, coach:

Érdemes az amatőr sportolóknak is rendszeresen sportorvoshoz járni, sőt időnként érdemes terheléses vizsgálatra is elmenni, hisz ez most már mindenki számára elérhető és nem drágább egy futócipő áránálJ

Érdemes edzőt-coach-ot segítségül hívni, aki már a cél meghatározásnál is profin tud segíteni és igazán személyre szabott edzéstervet tud kialakítani.

Érdemes FUTÓKÖZÖSSÉGBE eljárni, ahol rengeteg tapasztalatot, trükköt leshetünk el. És ami fontos, mindig találunk Vkit , aki átlendít a holtpontokon.