Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pulzuszónák

2021.10.24

Akárcsak a nyugalmi pulzusod és a maximális pulzusszámod, a pulzuszónáid határai is egyéniek – ezért vannak általánosan a maximális pulzusszám adott százalékában meghatározva.


1. PULZUSZÓNA – NAGYON KÖNNYŰ: A MAXIMÁLIS PULZUSSZÁM 50–60%-A

Az 1. zónában végzett edzés átfogóan javítja az egészségedet, és segít regenerálódni a nagy erőkifejtést igénylő edzések után.

Milyen érzés?
Nagyon könnyű. Akár órákig is tudnád csinálni.

 


2. PULZUSZÓNA – KÖNNYŰ: A MAXIMÁLIS PULZUSSZÁM 60–70%-A

A 2. zónában végzett edzés javítja az általános állóképességedet: javítja a test képességét a zsír energiaforrásként való felhasználására, vagyis más szavakkal zsírt éget.

Milyen érzés?
Még mindig kényelmes és könnyű. Akár órákig is tudnád csinálni.

 


3. PULZUSZÓNA – KÖZEPES: A MAXIMÁLIS PULZUSSZÁM 70–80%-A

A 3. zónában végzett edzés javítja az aerob állóképességedet. A 3. zónában a tejsav elkezd felhalmozódni a véráramban, a tested azonban újra fel tudja használni energiaként, és nem lesz hatással a teljesítményedre.

Milyen érzés?
Elkezdesz mélyebben lélegezni, és közepes erőkifejtést érzel.

 


4. PULZUSZÓNA – KEMÉNY: A MAXIMÁLIS PULZUSSZÁM 80–90%-A

A 4. zónában végzett edzés javítja a gyorsasági állóképességedet, és tested jobban felhasználja a szénhidrátokat az energia előállításához. Szintén javítja a tested azon képességét, hogy a véredben lévő tejsav magasabb szintjeinek is ellenálljon.

Milyen érzés?
Az izmaim elfáradnak, és erőteljesen lélegzel.

 


5. PULZUSZÓNA – NAGYON KEMÉNY: A MAXIMÁLIS PULZUSSZÁM 90–100%-A

A 5. zónában végzett edzés javítja a maximális teljesítményedet. Rengeteg tejsav halmozódik fel, és nem leszel képes sokáig csinálni.

Milyen érzés?
Kimerítőnek érzed a légzést és kimerültnek az izmaidat.

 


PULZUSZÓNÁK KÜLÖNBÖZŐ SPORTOK ESETÉN

A pulzuszónák sportonként némileg eltérőek lehetnek. Például kerékpározás és futás hasonló intenzitási szinten: a kerékpáros pulzusa 5–10 szívveréssel lassabb lehet a futóénál. Ez azért van, mert a kerékpárosnak nem kell megtartania a saját testsúlyát, és az izmai felhasználhatják az összes rendelkezésre álló oxigént az előrehaladáshoz. A használt izomcsoportok is kisebbek a kerékpározás során. Az úszás közbeni pulzus még ennél is alacsonyabb, általában 5 szívveréssel a kerékpározáshoz képest.