Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Senior torna 2.rész

2020.04.16

Gerontológiai kutatások szerint az idős kori életminőség nagyjából 53%-ban azon múlik, hogy milyen életmódot folytatunk, és csak kisebb mértékben játszik szerepet a genetika és a környezeti hatások.

 

– Ahogy korban haladunk előre, megindulnak a kedvezőtlen élettani folyamatok: az izomzat elkezd leépülni, csökken a koordinációs képesség, az ízületek mozgásterjedelme beszűkül, megjelennek a különböző mozgásszervi betegségek. Ezeket az élettani folyamatokat kiválóan lehet a mozgással lassítani, sőt, bizonyos esetekben javítani.

 

A rendszeres mozgás csökkenti a káros, érelmeszesedést okozó koleszterineket és emeli az érvédő koleszterin szintet, javítja a szénhidrát-anyagcserét, növeli a sejtek inzulin iránti érzékenységét, ezáltal segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, illetve ha már cukorbetegségben szenved az illető, akkor segít a vércukor szintet normalizálni.

 

A mozgás javítja a tüdő kapacitást is, és még a magas vérnyomást is képes csökkenteni. A mozgás nemcsak fizikailag van nagyon jó hatással az idős korosztályra, hanem mentálisan is tréningezi őket.

 

Segít, hogy az idős ember ne érezze céltalannak az életét, emellett eljárjon közösségbe, ha a csoportos formáját választja az edzéseknek, ami szintén növeli az önbecsülését és önbizalmát.

 

Jó lehet a gyaloglás, túrázás, a Nordic Walking ( két speciális bottal végzett gyaloglás) A bot szerepe, hogy tehermentesíti a csípő-és térdízületeket. Jelen helyzetben érdemes otthon tornázni, minden nap!:)

 

 

 

 

Széken ülünk egyenes törzzsel, a lábak kis terpeszben:

 

·         mindkét lábfejjel egyszerre „pipálunk” (30mp)

·         mindkét lábunkkal egyszerre lábujjhegyre emelkedünk (30mp)

·         felváltva a jobb és bal lábfejjel „pipálunk” (30mp)

·         felváltva a jobb és bal lábfejjel lábujjhegyre emelkedünk (30mp)

·         Jobb térdet lassan felhúzzuk, két kézzel összekulcsoljuk, miközben a törzs egyenes. A jobb térdet magunk felé húzzuk, majd kinyújtjuk a térdünket és utána visszahúzzuk. Lassan leengedjük a földre a lábunkat. A gyakorlatot mindkét lábbal elvégezzük. (30mp)

·         Felállunk a szék háta mögé és megkapaszkodunk a támlában. Lábujjhegyre emelkedünk. (30mp)

·         „Sarkunkra” állunkJ (30mp)

·         Felállunk a szék háta mögé és megkapaszkodunk a támlában. Felhúzzuk a jobb térdünket és csípőkörzés kifelé majd befelé. A gyakorlatot a másik lábbal is megismételjük. (30mp)

·         Üljünk vissza. Nyújtsuk ki a karjainkat magastartásba, majd karkörzés előre és hátra. (30mp)

·         Tegyük a kezeinket a vállainkra, majd óvatosan körözzünk előre és hátra. (30mp)

·         Nyújtsuk ki a karjainkat magastartásba, törzshajlítás jobbra, majd balra. (30mp)

·         Nyújtsuk ki a karjainkat mellső középtartásba, törzsfordítás jobbra, majd balra. (30mp)

·         Fejfordítás jobbra, majd balra (30mp)

·         Nyakhajlítás jobbra, majd bajra (30mp)